rouissage du lin Wavalin

Vlasverwerking

Oneindig veelzijdig

Vlas is zonder meer een topproduct te noemen. Met toepassingen in zowat alle mogelijke sectoren is het niet verwonderlijk dat deze natuurlijke en uiterst ecologische grondstof nog steeds aan succes wint.

scroll

De grootste troef en uitzonderlijke waarde van vlas is dat geen enkel onderdeel van de vlasplant verloren gaat. Elke component beschikt over unieke kwaliteiten en vindt zijn weg in heel uiteenlopende producten en sectoren.

01 lange vezels 

De lange vezels zijn het basisproduct bij uitstek, de voornaamste reden van de vlasteelt. Immers, hoe homogeen de roting, hoe kwalitatiever het vlas.

Na het roten en het zwingelen van het vlas worden de lange vezels verder gereinigd en gekamd en zijn ze klaar om verder verwerkt te worden. Deze vezels zijn de grondstof voor het spinnen en weven van linnen.

Naast de traditionele markten in Europa en de V.S. is vooral in Oosterse landen zoals China en India de vraag naar onze kwaliteitsvolle vlasvezels bijzonder groot.

Vlas in bloei bij Wavalin

Vlas in bloei bij Wavalin

Machinale vlasoogst bij Wavalin

Machinale vlasoogst bij Wavalin

Roten van het vlas

Roten van het vlas

Geroot vlas, klaar voor stockage

Geroot vlas, klaar voor stockage

02 Korte vezels

Ook de korte vezels zijn zeer gegeerd als grondstof voor het grovere linnen, dat onder andere gebruikt wordt in de meubelindustrie en automobielsector (als bekleding van auto’s en ultralicht composiet).

De minder kwalitatieve vezels vinden onder mee hun toepassing in papier, akoestisch materiaal, pleisters en compressen, enz…

03 Lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van het vlas en wordt verwerkt tot eindproduct in de voeding. Omwille van zijn hoge voedingswaarde en laxerende werking biedt het heel wat gezondheidsvoordelen.

De lijnzaadolie wordt evenzeer gebruikt als voedingsmiddel, maar ook in detergenten, vloerzepen, verven en cosmetica.

vlas

04 Lemen

Vlaslemen zijn de houterige kern van de vlasplant, waarrond de vlasvezels gewikkeld zijn. Na het roten en zwingelen blijven de lemen achter en worden deze apart verwerkt. Door hun hoog absorptievermogen en goeie composteerbaarheid zijn vlaslemen gegeerd als stalstrooisel.

Wavalin verwerkt zelf de vlaslemen tot een eigen uniek eindproduct, Wavalit, een stalstrooisel speciaal voor melkkoeien.

05 Vlaskaf

Vlaskaf, of bolkaf zoals het ook wel eens genoemd wordt, is een nevenproduct dat verkregen wordt bij het onthullen van het lijnzaad. Het heeft een eiwitvertragende werking en wordt vooral gebruikt in vee- en paardenvoeders.

06 Vlasstof 

De laatste en fijnste component van de vlasplant is het vlasstof. Door zijn hoog vochtabsorberend vermogen wordt dit vooral gebruikt in mestverwerking bij het indrogen van de mest. Het vlasstof kan ook als energiebron dienen door het te verwerken tot biogas. 

Interesse in één van onze vlascomponenten? Neem vrijblijvend contact!